Wachtwoord vergeten?

Je hebt sterke en unieke wachtwoorden nodig voor bijna alles wat je online wil regelen. Kleine letters en hoofdletters door elkaar, speciale tekens, en het liefst zo lang mogelijk. Al deze wachtwoorden onthouden, is onmogelijk. Tenzij je overal hetzelfde zwakke wachtwoord gebruikt wat niet echt slim is. Daarom is het belangrijk om een wachtwoordmanager te gebruiken: een digitale kluis die al je wachtwoorden bewaart.

Zo hoef je slechts één sterk hoofdwachtwoord te onthouden. Hiermee krijg je toegang tot alle andere wachtwoorden.

Wat ik extra veilig vind is als de kluis met alle wachtwoorden offline bewaart wordt zoals bij KeePass. Het voordeel is dat je als gebruiker zelf verantwoordelijk bent voor de beveiliging en plek waar de wachtwoorden opgeslagen zijn. Veel mensen gebruiken hun digitale wachtwoordkluis online in de cloud maar zo ben je afhankelijk van derden en dat is minder veilig.

Er zijn verschillende varianten van deze manager, waaronder diverse browseruitbreidingen en Android-apps. Ook is je kluis niet opgeslagen in de cloud, maar op je computer. Wil je je wachtwoorden en gegevens toch synchroniseren op meerdere apparaten, dan heb je daarvoor een aparte clouddienst nodig, zoals Dropbox. Een aantal voordelen:

  • Het is compleet gratis.
  • Beveiligd door tweestapsverificatie (2FA).
  • Automatisch invullen van gebruikersnaam en wachtwoord.
  • Ondersteund door veel besturingssystemen, waaronder Windows, Mac en Linux.
  • Het geeft aan hoe veilig je gekozen wachtwoord is.

KeePass is een goede keuze voor de ervaren gebruiker die zijn internet veiligheid serieus neemt.